Oštrije mjere: Hrvatska policija počela vraćati putnike iz BiH

Pojačane kontrole na granicama
Putnici koji su iz Bosne i Hercegovine i Srbije posljednja dva-tri dana pokušali ući u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni su s granice u svoju zemlju.

Rezultat je to oštrijih mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj u posljednjih sedam dana.

Potvrdio je to za Jutarnji.hr ministar unutrašnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, koji je istakao da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontroliraju propisane mjere.

– Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo provoditi intenzivnije kontrole. Svako ko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput ekonomskog interesa za našu zemlju – rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset evropskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

Izvor: Jutarnji.hr

Read Previous

Poznajem Bakira privatno, bio je jako hrabar u ratu, bezobrazan je ko god omalovažava njegove ratne zasluge!

Read Next

Sutra se otvaraju džamije u Mekki uprkos porastu zaraženih u Saudijskoj Arabiji