U razornom potresu u Albaniji najmanje sedam poginulih i stotine povrijeđenih osoba

Albanija zbraja štete nakon serije razornih zemljotresa i sve državne službe i spasilački timovi su na terenu. Posljednji izvještaj kazuje da je sedam osoba poginulo, a čak 325 povrijeđeno.

Informaciju o stradalim i povrijeđenim osobama potvrdilo je albansko ministarstvo zdravlja. Ipak, nadlženi strahuju da će bilans poginulih biti veći, s obzirom na to da se spasilačke službe još uvijek probijaju do brojnih ruševina.
Kako prenosi albanski A2 kanal, jedna osoba je poginula tako što je skočila s balkona zgrade. Najviše poginulih je u mjestu Thumani kod Drača. Veliki broj građevina je srušen ili oštećen, a na ulicama su bageri i druge mašine koje pokušavaju raščistiti najpogođenije dijelove.

Premijer Albanije se nalazi u Draču koji je pogođen serijom zemljotresa, a predsjednik zemlje Ilir Meta je u Thumaniju koji je također stradao i gdje se zna da su za sada poginule tri osobe.

Škole su zatvorene u tri grada i to Draču, Lezheu i Tirani.

Podrška Albaniji stiže iz brojnih zemalja, a ministar vanjskih poslova Kosova Beghjet Paccoli je kazao da će kosovske spasilačke službe pružiti pomoć kolegama u Albaniji.

Trenutno nema informacija da li ima povrijeđenih državljana BiH, a to su nam kazali u Ministarstvu vanjskih poslova naše države, s obzirom na to da BiH nema diplomatsko predstavništvo u Albaniji.
Najjači zemljotres koji je pogodio Albaniju iznosio je 6,4 stepena prema Richterovoj skali na dubini od 20 kilometara i 20 kilometara od Drača.

Klix.ba

Read Previous

Snimak nadzorne kamere u centru Sarajeva pokazuje koliko je jako zatreslo

Read Next

SEIZMOLOZI IZ REGIONA UPOZORAVAJU: Ovo neće biti jedini zemljotres, trešće se naredna dva i po meseca! (VIDEO)